Arnab Yang Rajin Bekerja

Selamat datang dan terima kasih telah berkunjung di blog kami. Inilah Kumpulan, cerita knk2, kisah dan tauladan, cerita dongeng kanak2,cerita kanak-kanak, cerita motivasi kanak kanaktentang janji, kisah dongeng kanak-kanak, 1001 kisah, buku cerita kanak kanak pendek, cerita bermoral, cerita binatang untuk kanak-kanak. Inilah Kisah, Cerita Teladan baru untuk anak-anak : (*Arnab Yang Rajin Bekerja)

Terdapat seekor arnab bernama Ricky. Ricky sangat rajin bekerja. Ia menanam pelbagai jenis tanaman di kebun sayurnya. Ada tomato, lobak merah dan lain-lain lagi. Setiap hari, ia akan memulakan kerja di kebunnya pada awal pagi.

Ia akan menyiram tanam-tanaman dan akan membubuh baja. Pada sebelah petang pula, ia akan mencabut rumput dan lalang. Jirannya ialah seekor panda bernama Peter. Peter amat pemalas. Setiap hari, ia menghabiskan masa dengan bermain.

Ia hanya akan pergi mencari makanan apabila ia terasa lapar. Peter berasa hairang melihat Ricky terlalu rajin bekerja. Setiap hari ia melihat Ricky hanya menghabiskan masanya di kebun. “Hai Ricky!” sapa Peter. “Mengapakah kamu terlalu rajin bekerja?” Tanya Peter lagi. “Saya mesti bekerja keras,” kata Ricky. “Sekarang cuaca amat sesuai untuk bercucuk tanam. 

Saya perlu simpan makanan yang mencukupi sebelum tiba musim hujan,” jawab Ricky. “Tapi, musim hujan lambat lagi,” kata Peter. “Sekarang adalah waktu untuk kita bermain dan bersuka ria,” kata Peter lagi. “Apabila hujan dah turun, tentu kita sukar dapat makanan. 

Kalau kita tidak menyimpan makanan dari sekarang, kita boleh mati kebuluran,” kata Ricky. “Oh, barulah saya faham kenapa kamu begitu rajin bekerja!” kata Peter. Sejak itu, Peter juga rajin bekerja untuk mengumpul makanan.

Kisah dan Cerita Lainnya....

0 Response to "Arnab Yang Rajin Bekerja"

Post a Comment