Bhagian ahir Cerita dongeng melayu - PUTERI BERADU

Setelah mendengar cerita itu putera raja merasa sangat tertarik hati hendak melihat puteri itu. Dia pun berusaha masuk ke dalam istana itu. Dia memotong dahan-dahan kayu menggunakan pedangnya. 

Putera raja itu memang gagah berani. Tidak lama kemudian dia pun tiba di pintu masuk istana. Dia lalu membuka pintu dan masuk ke dalam. Dia terkejut melihat semua orang di dalam istana itu tidur dengan nyenyak termasuk juga binatang-binatang.

Putera itu lalu memanjat tangga dan naik ke menara istana. Di sepanjang lorong dan jalan di dalam istana itu terdapat dayang dan pengawal yang sedang tidur. Ada yang tidur duduk, berdiri sambil memegang tombak dan berbagai lagi. 
 
Raja dan permaisuri tertidur di atas singgahsananya. Putera itu masuk ke dalam bilik puteri raja. Di atas katil yang diperbuat daripada emas dia melihat seorang puteri yang sangat cantik jelita sedang tidur dengan tenang. Wajah puteri itu berseri-seri kemerahan. Putera itu tidak pernah melihat puteri yang begitu cantik. Segera dia jatuh cinta pada puteri itu. Putera itu mendekatinya lalu mencium dahi puteri yang sedang tidur nyenyak itu.

Seketika kemudian puteri itu membuka kedua kelopak matanya.
Dia tersenyum memandang ke arah putera yang tampan itu. Dia menghulur tangannya ke arah putera itu lalu putera menyambutnya.

Kini dia telah dibebaskan dari sumpahan yang menimpanya. Seluruh isi istana terbangun. Suasana menjadi bising semula. Masing –masing sibuk membuat kerja yang telah ditinggalkan.
Puteri itu bangun lalu berdiri di depan putera raja itu.

“Kaulah putera yang telah menyelamatkanku dari sumpahan itu” katanya.
“Akhirnya aku menemui cinta sejati,”kata putera raja itu. Tidak berapa lama kemudian mereka pun berkahwin dan hidup aman bahagia hingga ke akhir hayat mereka.

TAMAT

Pengajaran
1. Sifat dendam jangan diamalkan.
2. Cinta sejati meleraikan sumpahan.
3. Ajal maut di tangan tuhan.
4. Redha dan bersabar dalam apa jua perkara.

0 Response to "Bhagian ahir Cerita dongeng melayu - PUTERI BERADU"

Post a Comment