Kisah Teladan Haiwan ~ Bayan Lepas





Pada suatu masa, seorang petani dan isterinya mengerjakan sebidang sawah untuk bertanam padi. Malangnya apabila padinya masak, semuanya habis dimakan oleh burung. Tidak ada sedikit pun yang tinggal. Begitulah juga pada musim-musim berikutnya.

Oleh hal yang demikian , kedua-dua suami isteri ini meminta kerja di rumah orang kaya. Bekerjalah mereka di rumah itu untuk mendapatkan sara hidup. Malangnya orang kaya itu sangat kedekut. Kerja kedua-dua suami isteri ini tidak berpadanan dengan upah yang diberikan.

Orang kaya itu memelihara beratus-ratus ekor burung bayan. Burung-burung itu diletakkanya di dalam sebuah sangkar yang besar. Setiap hari isteri petani itu akan memberi makan burung-burung bayan itu. Isteri petani itu sangat kasihan melihat burung-burung itu tidak gembira.

"Tentu burung ini mahu terbang bebas," kata isteri petani itu. ( kisah teladan kanak kanak )

 Pada satu petang, pintu sangkar itu dibukanya. Berterbanganlah burung-burung itu keluar.

"Burung bayan lepas! Burung bayan lepas!" Isteri petani mendengar suara berteriak di luar.

Namun, tiada apa yang boleh dibuat lagi.Semua burung itu terlepas ke luar sangkar. Mereka terbang bebas dengan gembira.

Petani suami isteri itu diberhentikan kerja kerana kesalahan itu. Kedua-dua mereka kembali menanam padi. Sejak hari itu, padi yang mereka tanam sebiji pun tidak diusik oleh burung.

Lama selepas itu, seorang miskin datang ke rumah mereka. ( kisah teladan kanak kanak )

"Berilah aku padi kerana sawah aku habis dimakan burung pada setiap musim," kata si miskin.

Petani suami isteri itu memberi dua tiga guni padi kepada si miskin. Tiba-tiba si miskin mengenali kedua-dua petani itu.

"Kamukah yang bekerja dengan aku dahulu ?" katanya. Tahulah kedua-dua suami isteri itu bahawa si miskin itu ialah orang kaya yang memelihara burung bayan yang mereka lepaskan dahulu.

0 Response to "Kisah Teladan Haiwan ~ Bayan Lepas"

Post a Comment